najaarswerkzaamheden

Wat het weer betreft waren de voorbije twee dagen ideaal om in de moestuin te werken. In het najaar gaat het dan vooral over opruimen, hoewel er ook al kan geplant worden voor het volgende seizoen.

Knoflook

Maandag heb ik alvast de knoflook uitgeplant. Ik kies al enkele jaren voor een pakketje van vijf verschillende soorten. De rassen die dit jaar geplant zijn: Cledor, Messidrome, Flavor, Rose de Lautrec en Therador. Knoflook kan je in principe ook nog in het voorjaar planten, maar ik verkies toch om deze nog voor de winter aan de grond toe te vertrouwen.

Opruimen

Het najaar betekent voor vele groenten meteen ook het einde van het seizoen. Zo hebben we de courgette- en komkommerplanten uitgedaan en verhuisd naar de composthoop. De pompoenen zijn geoogst en kunnen nu nog een beetje narijpen alvorens ze voor de eerste vorst naar binnen verhuizen. Ook de constructies in de tuin zijn opgeruimd. Zowel de staken van de bonen als het afdak van de tomaten wordt elk jaar opnieuw afgebroken. Deze zullen we in het kader van de wisselteelt in 2016 op het volgende bed weer opbouwen. Door de eenvoudige constructie neemt dit gelukkig niet veel tijd in beslag.

tomatenafdak

Het afdak voor de tomaten

Bacteriekuur

Volgend seizoen ga ik eens experimenteren met Effectieve Micro-organismen. Deze zouden zowel de bodem als de planten zelf moeten verbeteren. Deze moet je wel eerst zelf kweken. Hiervoor meng je een vloeibare bacteriecultuur met melasse en water. Deze moet nu een week lang fermenteren op 25°C. Het gemakkelijkste gaat dit in een speciaal daarvoor ontworpen machine. Wanneer dit klaar is, moet je dit verdunnen met water in een verhouding 1/100 en op de bodem en planten sproeien. Dit kan je een aantal keren per jaar doen.

Wat staat er nog in de tuin?

Op dit moment staan er nog wortelen in de tuin. Deze zien er voorlopig nog goed uit, dus zolang het niet vriest mogen deze nog even blijven staan. Qua kolen staat er nog boerenkool, savooikool en een soort winterbloemkool. Ook staan er nog pastinaak en winterprei in de tuin. Deze kunnen vrij goed tegen de vorst en zullen pas begin volgend jaar worden geoogst.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s