bouillon

Gisteren heb ik een lekkere bouillon gemaakt. Deze is met soepvlees gemaakt, hetgeen toch nog meer smaak geeft dan een bouillon met enkel groenten. Bouillon is zeer veelzijdig te gebruiken in soep, sauzen, risotto, …  Een zelfgemaakte bouillon smaakt niet alleen beter, het bevat ook geen E-nummers en het zorgt voor een zalige geur in huis.

recept
ingrediënten:

  • een stuk soepvlees
  • 4 uien
  • 2 takjes selder + blaadjes van hele plant
  • 1 volledige prei + groen van een viertal preien
  • 3 wortels
  • 1 bol knoflook
  • 4 blaadjes laurier
  • enkele takjes tijm
  • takje rozemarijn
  • 10 zwarte peperbolletjes
  • 3 stukjes foelie
  • klein beetje zout
  • peterseliestengels
  • 4 kruidnagels
bouillon

Pruttelende bouillon

Werkwijze:
Doe het soepvlees in een grote soeppan en voeg koud water toe. Laat zachtjes aan de kook komen. Schuim regelmatig af. Wanneer het schuim begint te minderen, kan je de in stukken gesneden groenten, kruiden en specerijen toevoegen. Ik gebruik altijd een klein beetje zout, omdat ik ondervonden heb dat dit nog meer smaak uit de groenten haalt. Extra zout kan je altijd nog achteraf toevoegen. Laat alles nu zeer zacht pruttelen gedurende twee uur. Daarna giet je de bouillon door een zeef om de grote stukken eruit te halen. Het vlees kan je nog op verschillende manieren hergebruiken. De groenten zijn niet meer bruikbaar. Je kan deze bouillon zo gebruiken of je kan ervoor kiezen om deze nog verder te laten inkoken. Hierna nog eens zeven door een handdoek om ook de zeer kleine resten uit de bouillon te halen. Om de bouillon zo snel mogelijk af te koelen, plaats je de pot in ijswater en roer je een tiental minuten. Bouillon kan je perfect invriezen.

bouillon

De afgekoelde bouillon vries ik per halve liter in.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s